Ruoka -ja oirepäiväkirja

Ruoka-aineallergian aiheuttajaa voi joskus olla todella vaikea yhdistää oireisiin, etenkin jos lapsen ruokavalio on jo hyvin laaja oireiden alkaessa. Kun allerginen lapsi syö lisäksi myös kodin ulkopuolella, lisääntyy haaste edelleen. Hyvänä apuna ruoka-aineallergian oireiden aiheuttajan löytämisessä ja toisaalta myös uusien ruoka-ainekokeilujen dokumentoinnissa, toimii ruokapäiväkirja ja oirepäiväkirja tai näiden yhdistelmä.

Ruokapäiväkirjaan kirjoitetaan mitä allerginen lapsi on syönyt, kuinka paljon, millon ja missä. Oirepäiväkirjaan taas kirjataan tarkasti oireet tai oireiksi epäillyt, oireiden alkamis- ja päättymisajankohdat sekä mahdolliset annetut lääkkeet.

Tapoja ruokapäiväkirjan ja oirepäiväkirjan pitämiseen on yhtä monia kuin allergisia lapsiakin. Jotkut vanhemmat ovat huomanneet kätevämmäksi sähköisten ruoka- ja oirepäiväkirjojen pitämisen, toiset kirjaavan mieluiten vihkoon eri värejä käyttäen.

Ruoka- ja oirepäiväkirjojen tarkoitus on auttaa löytämään ruoka-aineallergian aiheuttajat ja oireet, jotka liittyvät allergiaan. Kun päiväkirjaa katsotaan taaksepäin, voidaan huomata, että tietyn ruoka-aineen jälkeen allerginen lapsi alkaa aina kutiamaan neljän tunnin päästä tai vaikka ripuloimaan vuorokauden päästä.

Ruokapäiväkirja ja oirepäiväkirja, sekä näistä tehdyt huomiot, kannattaa aina ottaa mukaan, kun menee allergisen lapsen kanssa lääkärin vastaanotolle. Näin lääkärinkin on mahdollista nähdä mistä vanhempien päätelmät johtuvat. Toisaalta ruokapäiväkirjoista selviää myös sietääkö lapsi jotakin pieninä määrinä tai vaikka harvoin annettuna, mutta ei päivittäin tai isoina annoskokoina.