Välttö-altistusmenetelmä
Allergioiden selvittäminen voi onnistua verikokein tai Prick-testein, jos kyseessä on IgE-välitteinen allergia. Jos kyseessä on muulla mekanismilla oleva allergia, niin useimmiten ainoa toimiva keino allergian selvittämiseen sekä toteamiseen on välttö-altistusmenetelmä. Samaten välttö-altistusmenetelmällä voidaan todeta myös oireileeko lapsi allergiatestein todetuille asioille käytännön tasolla.
Ruoka-ainealtistustesti, joka edellä käsiteltiin on nimenomaan se yksittäinen testi välttämisen jälkeen, jolla voidaan havainnoida reaktion voimakkuutta jne. Välttö-altistusmenetelmä on enemmän kotona toteutettava testausmenetelmä, jolla voidaan löytää oireita aiheuttavat ruoka-aineet.
Välttö-altistusmenetelmä on nimensä mukaisesti sitä, että allergeeniksi epäiltyä asiaa vältetään ensin jonkin aikaa ja sen jälkeen altistetaan eli kokeillaan tuleeko oireita.
Välttöön voidaan ottaa yksi tai useampi ruoka-aine, tilanteesta riippuen. Useimmiten tämä kannattaa miettiä yhdessä osaavan allergologin kanssa ja saada ohjeistus lääkäriltä. Yleensä valittua/valittuja allergeeneja vältetään 2-4 viikkoa, jolloin lapselle ei anneta kyseistä ruoka-ainetta lainkaan.
Välttämisen aikana lapsen olon pitäisi lähteä kohenemaan ja oireiden väistyä, jos ruokavaliosta on onnistuttu poistamaan epäsopiva ruoka-aine. Muutos parempaan voidaan nähdä jo muutmassa päivässä-viikossa. Toisinaan, varsinkin pahojen iho-oireiden tai suolisto-oireiden osalta lapsella voi mennä pidempään toipua, vaikka ruokavaliosta olisikin poistettu oikeita asioita.
Kun oireet ovat poistuneet ja lapsen olo parantunut, niin tarvittaessa allergia voidaan todentaa altistamalla. Tämä voi olla tarpeen varsinkin, jos huonon tilanteen vuoksi on päädytty tiputtamaan ruokavaliosta pois isompi määrä eri ruoka-aineita. Tällöin yksi kerrallaan, pienellä määrällä ja varovaisesti, palautetaan ruoka-ainetta ruokavalioon ja katsotaan palaavatko oireet. Jos oireet eivät palaa annosta kasvattaessakaan, niin kyseinen ruoka-aine voidaan palauttaa takaisin ruokavalioon. Tämän jälkeen jatketaan yksi kerrallaan välttöön laitettujen ruoka-aineiden kokeilua.
Jos lapsen oireet palaavat altistuksen aikana, niin kyseinen ruoka-aine voidaan todeta allergeeniksi ja todeta löytyneen syy/syyt lapsen oireilulle.
Tässä kohti toivon mukaan lapsella on lääkärisuhde lääkäriin ja lääkäri kertoo, kuinka kauan välttöä jatketaan epäsopivan/epäsopivien osalta ja koska on aika jälleen altistaa. Välttöä voidaan tehdä esim. 0,5 vuotta tai vuosi, jonka jälkeen taas kokeillaan joko kyseinen ruoka-aine sopisi lapselle.