Lisäaineallergia
Mille tahansa voi olla allerginen, joten myös erilaisille lisäaineille voidaan olla allergisia. Osa lisäaineista on yleisempiä allergeeneja, kuin toiset. Lisäaineille allergisella on usein myös muita ruoka-aineallergioita. On harvinaisempaa olla allerginen ainoastaan jollekin/joillekin lisäaineille, vaikkakaan ei mahdotonta.
Lisäaineita on monenlaisia ja ne ovat usein niitä erilaisia E-koodeja ainesosaluettelossa. Ja erilaisia lisäaineita on todella iso määrä; tällä hetkellä Suomessa sallittuja ruokien lisäaineita on peräti n. 200! Alla tietoa muutamasta lisäaineesta, joille voi olla allerginen.
Muutamat lisäaineet:
Yksi lisäaineallergia on bentsoehappoallergia, jolloin tulee välttää E210 - E219 lisäaineita. Lisäksi bentsoehappoallerginen voi joutua välttelemään mm. erilaisia hedelmiä sekä marjoja kyseisten E-koodien lisäksi, koska joissakin ruoka-aineissa esiintyy luontaisesti runsaasti bentsoehappoa.
Sitruunahappoallergia, E-koodiltaan E330. Sitruunahappoa saadaan valmistettua mm. melassista tai glukoosista käyttäen homesieniä apuna. Sitruunahappoa voidaan käyttää säilöntäaineena eri ruoka-aineissa, mm. mehuissa, hilloissa, erilaisissa kosmetiikan tuotteissa jne. Sitruunahappo on hyvin paljon käytetty lisäaine tuotteissa, joihin tarvitaan säilöntäainetta.
Sulfiiteille allerginen joutuu välttämään ruokavaliossaan E220 - E228 koodeja. Sulfiitteja löytyy lisäaineena mm. erilaisista kuivatuista hedelmistä.
Karmiini eli punainen väriaine (E120) voi aiheuttaa myös oireita. Sitä voidaan käyttää ruokateollisuudessa tarvittaessa punaista väriä johonkin.
Nostetaan esille vielä pektiini (E440), jota käytetään hyytelöimis -ja sakeutusaineena ja Guarkumi (E412), jota käytetään stabilointi -sekä sakeuttamisaineena.
Mahdolliset oireet lisäaineallergiasta:
Kuten kaikesta muustakin, niin myös lisäaineallergioista oireet voivat olla monenlaisia.
Pahimmillaan ne voivat aiheuttaa anafylaksiaa. Sen lisäksi ne voivat mm. aiheuttaa erilaisia iho-oireita, astman pahenemista sekä erilaisia suolisto-oireita.