Ruoka-aineallergia
Ruoka-aineallergia voi kehittyä mille tahansa ruoka-aineelle. Kun lapsi on herkistynyt jollekin ruoka-aineelle ja on sille allerginen, niin kyseinen ruoka-aine aiheuttaa oireita.
Suomalaisista lapsista 5-8%:lla on erilaisia ruoka-aineallergioita. Useimmiten allergiat väistyvät kouluikään mennessä, mutta ei aina. Osalle ensimmäiset allergiat puhkeavat vasta kouluiässä, murrosiässä tai jopa ihan aikuisuudessa.
Ruoka-aineallergioita epäiltäessä voidaan ottaa IgE-verikoe tai tehdä Prick-testit, nämä eivät kuitenkaan näytä kuin vain IgE-välitteiset allergiat. Näiden lisäksi voidaan tehdä lääkärin toteuttama ruoka-ainealtistus, jos tarvitaan esim. Kelalle todistus maidottoman korvikkeen tarpeesta tai on tarve nähdä oireiden nopeus ja voimakkuus esim. epäiltäessä anafylaksiaa. Edellä mainittujen lisäksi, varsinkin suolisto-oireiden kohdalla voidaan kokeilla välttö-altistusmenetelmällä etsiä oireiluttavat allergeenit.