Kananmuna-allergia

Kun ihmisellä on allergia kananmunalle, niin hänelle ei sovi kananmuna missään muodossa eikä mikään, minkä valmistukseen sitä on käytetty. Myös kananmuna kuuluu niihin allergeeneihin, jotka on merkattava aina selkeästi tuoteselosteeseen; usein lihavoitettu ja/tai isoin kirjaimin kirjoitettu. Tästä huolimatta on oltava tarkkana, koska välillä näissä on virheitä.
Kananmuna voidaan jossain tapauksissa jättää pois reseptistä, mutta useimmiten se on tarpeen korvata jollakin. Kananmuna voidaan korvata hiukan leipomuksesta riippuen esim. Banaanilla, hedelmäsoseella (esim. päärynä, mango ja omena neutraaleja maun sekä värin puolesta), joissain asioissa kikherneen liemellä sekä kananmunakorvikkeilla (esim. VegEgg). Lisäksi joissain tapauksissa voidaan korvata tärkkelyksellä, esim. suolaisen piirakan täytteessä.
Googlesta löytyy paljon erilaisia kananmunattomia reseptejä hakemalla. Lisäksi Googlettamalla "vegaaninen" saa myös niitä kananmunattomia (ja samalla toki myös maidottomia) reseptejä 🙂 Vegaaniset leivonta-reseptit ovat suoraan huomioineet sen, ettei käytössä ole kananmunaa.

Muista huomioida myös kananmuna-allergisen kohdalla lapsen herkkyys reagoida. Eli esim. sopiiko lapselle "saattaa sisältää tuotteet" vai ei? 

Huomioi näissä tuotteissa kananmuna: 

  •  Kananmunan valkuainen
  • Kananmunan keltuainen
  • Munajauheet
  • Lysotsyymi (E1105)
  • Ovalbumiini, ovomukoidi, albumiini ja globuliini

Muista huomioida ja tarkistaa kananmuna myös kaikissa leivonnaisissa, letuissa, majoneeseissa, kastikkeissa ja mm. einesruoissa. 

Myös hammastahnat on syytä tarkistaa herkän kananmuna-allergisen kohdalla varmuudeksi, koska joissakin käytetään kananmunaa.