Pähkinäallergia
Virallisesti pähkinöiksi katsotaan:
- Hasselpähkinä
- Saksanpähkinä
- Cashew-pähkinä
- Pistaasipähkinä
- Pekaanipähkinä
- Makadamiapähkinä
Nimestään huolimatta kookospähkinä kuuluu palmukasveihin, maapähkinä on palkokasveihin kuuluva ja muskottipähkinä sekä parapähkinä luetaan siemeniin kuuluvaksi. Myös manteli kuuluu siemeniin.
Näiden lisäksi tulee huomioida myös pinjansiemen, joka on monella anafylaksiatason allergeeni pähkinöiden ja muiden lisäksi. Mutta kuten todettu, niin joku voi olla allerginen yhdelle ja joku toinen kaikelle; sekaisin pähkinöille, siemenille ja palkokasveille.
Myös pähkinä kuuluu niihin allergeeneihin, jotka on merkattava aina selkeästi tuoteselosteeseen; usein lihavoitettu ja/tai isoin kirjaimin kirjoitettu. Tästä huolimatta on oltava tarkkana, koska välillä näissä on virheitä.
Allergian voimakkuus
Pähkinäallergian kohdalla tulee AINA tarkistaa allergikon allergian voimakkuus.
Eli tarkistaa tietenkin se, että sopiiko lapselle "saattaa sisältää" -tuotteet. Tällä on iso vaikutus mm. valmiiden tuotteiden tarjoamiseen.
Lisäksi pähkinäallergia voi oireilla ilmavälitteisesti eli jo siitä, että joku esim. syö pähkinää samassa tilassa. Tällöin täytyy huomioida ympäristöä vielä tarkemmin ja isommin, jos lapsi oireilee ilmavälitteisesti.
Huomioi ainakin näissä tuotteissa pähkinä:
Pähkinäallergisen kohdalla huomioi tuoteselosteessa:
- Erilaiset pähkinät
- pähkinätahnat
- (siemenet tarvittaessa).
Pähkinä ei useinkaan piiloudu minkään "erikoisemman" taakse, kunhan muistaa tarkistaa kaikki tarvittavat pähkinät (ja siemenet)
Muista tarkistaa mm.
- Kaikki leivonnaiset, leivät
- Salaatit
- Pesto
- Suklaat, jäätelöt, erilaiset makeiset (esim. toffeet)
- Pähkinäjuomat
- Kastikkeet
- Pähkinäöljyt
Lisäksi tulee huomioida erityisesti Aasialaiset ja itämaiset ruoat, koska siellä käytetään pähkinää enemmän kuin "meillä".
Myös shampoot, saippuat ja muut kosmetiikkatuotteet tulee tarkistaa pähkinän varalta, koska joissakin käytetään pähkinää.