Soija-allergia

Soijalle allerginen reagoi ja saa oireita soijapavusta sekä kaikesta, minkä valmistamiseen sitä on käytetty. Soijapapu kuuluu palkokasveihin ja sitä käytetään ympäri maailmaa, joissakin maissa enemmän ja toisissa vähemmän. 

Huomioi ainakin näissä tuotteissa soija: 

  • Soijapapu
  • Tofu, Miso
  • Erilaiset kastikkeet (esim. soijakastike, hoisinkastike jne.)
  • Erilaiset soijarouheet, suikaleet ja muut soijasta valmistetut valmisteet
  • Soijajuomat, soijajogurtit, soijakermat, soijajäätelöt, vanukkaat ja muut maitoa korvaavat soijapohjaiset tuotteet
  • Soijajauhot
  • Soijaöljy
  • Soijalesitiini (valtaosa soijalle allergisista sietää lesitiinin, mutta tarkista aina tarvitseeko myös tätä välttää). 

Näiden lisäksi huomioi mm. näissä valmiissa tuotteissa soijan mahdollisuus: 

  • Nakit, leikkeleet
  • Leivonnaiset (esim. leivät, pullat, piirakat yms.)
  • Keksit
  • Jäätelöt, vanukkaat, jogurtit
  • Majoneesit
  • Erilaiset jauhoseokset

Ylipäänsä melkein kaikissa valmistuotteissa tulee tarkistaa, ettei ole soijaa. 

Aasialaisessa keittiössä soijaa käytetään huomattavasti enemmän, kuin suomalaisessa ja siksi mm. aasialaisessa ravintolassa tulee tarkistaa mm. soijaöljyn mahdollisuus.