Vehnäallergia
Kun puhutaan vehnäallergiasta, niin silloin ihmiselle ei sovi mikään, missä on vehnää. Erittäin tärkeää on muistaa mm. että gluteeniton tuote EI ole välttämättä vehnätön. Gluteeniton tuote voi sisältää mm. vehnätärkkelystä, joka ei sovi vehnäallergiselle. Vehnäallergiaa ei tule sekoittaa myöskään keliakiaan; ne ovat keskenään kaksi aivan eri asiaa.
Vehnä kuuluu allergeeneihin, joka on merkattava aina selkeästi tuoteselosteeseen; usein lihavoitettu ja/tai isoin kirjaimin kirjoitettu. Tästä huolimatta on oltava tarkkana, koska välillä näissä on virheitä; silloin pitää osata tunnistaa vehnä tuoteselosteessa.
Kun leipoo vehnäallergiselle itse, niin mm. erilaisten jauhoseosten kanssa tulee olla tarkkana. Koska näissä voi olla mm. edellä mainittua vehnätärkkelystä, joka ei sovi vehnäallergikolle.
Vehnäallergian, kuten muidenkin allergioiden kanssa tulee selvittää allergikon herkkyys; sopiiko saattaa sisältää tuotteet? Vehnän kohdalla myös se, että sietääkö esim. juurikin vehnätärkkelystä vaiko ei? Tämä vaikuttaa käytössä olevaan valikoimaan merkittävästi.
Huomioi ainakin näissä tuotteissa vehnä:
- Erilaiset kakut, leivät, leivokset, piirakat (makeat ja suolaiset)
- Keksit
- Vohvelit , letut
- Erilaiset valmisruoat
- Lakritsi, osa karkeista
- Erilaiset pastat ja nuudelit, couscous
- Jäätelöt
- Murot, myslit
- Korppujauhot, mannasuurimot
- Seitan
Vehnä tulee huomioida myös mm. soijakastiketta, muita valmiskastikkeita sekä liemikuutioita valitessa. Vehnäallergisen kohdalla täytyy huomioida myös esim. lihapullat, murekkeet, kastikkeet jne., ettei niitä valmistaessa käytä vehnää sisältäviä tuotteita.
Vehnäallergisen kohdalla täytyy selvittää erikseen mm. dekstroosin, glukoosin, glukoosisiirapin, gluteenittoman vehnätärkkelyksen sekä maltodekstriinin sopimattomuus/sopiminen. Nämä riippuvat allergian herkkyydestä.
Myös saippuoiden ja voiteiden kohdalla täytyy huomioida vehnäallergia.