Lääkehoitosuunnitelma
Lääkehoitosuunnitelma ja sen laatiminen tapahtuu yhteistyössä perheen sekä päiväkodin/koulun kanssa.
Lääkehoitosuunnitelma on asiakirja, joka tulisi laatia varhaiskasvatuksen sekä koulun puolella aina, jos lapsella on lääkitystä, jota annetaan säännöllisesti tai tarvittaessa hoidossa/koulussa.
Suunnitelmaa tehdessä käydään läpi mm. lääkkeet ja niiden annostus sekä antaminen, kuka antaa ja miten antaa, lääkkeiden säilytys sekä oireet, joilla lasta lääkitään tarvittaessa lääkkeillä.
Allergia -ja astmapuolella yleisimmät päiväkodissa/koulussa mukana olevat lääkkeet ovat adrenaliini-injektori anafylaksian varalta, avaava astmalääke esim. Ventoline sekä antihistamiini, jotka ovat useimmiten tarvittaessa annettavia lääkkeitä. Tällöin henkilökunnan on tärkeää tunnistaa oireet ja osata tarvittaessa reagoida toimimalla oikein. Lapsen tyypillisiä oireita tulee käydä läpi; painottaen kuitenkin, että oireet voivat myös poiketa toisinaan "aiemmasta" eli ei voida varmuudella sanoa, miten lapsi reagoi vahinkoon. Näiden kaikkien osalta on tärkeää käydä läpi myös se, että missä lääkettä säilytetään sekä missä kaikissa tilanteissa kyseinen lääke tarvitsee olla mukana; välitunneilla? Ruokalassa? Retkillä? Henkilökunnan kanssa tarvitsee myös varmistua siitä, että sieltä löytyy taitoa toimia adrenaliini-injektorin (esim. EpiPen) sekä astmalääkkeiden kanssa (tilanjatkeella tai ilman) tarpeen vaatiessa. Näiden lisäksi tulee sopia, että missä tilanteissa ollaan kotiin yhteydessä.
Lisäksi päiväkoti/koulupäivän aikana voi mennä myös säännöllisiä lääkkeitä. Ensisijaisesti säännöllisesti annettavat lääkkeet annetaan kotona, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Silloin lääkehoitosuunnitelmaan kirjataan myös nämä lääkkeet ja henkilökunta huolehtii, että lapsi saa tarvitsemansa säännölliset lääkkeet päivittäin.
Lääkkeet tulisi olla päiväkodissa/koulussa alkuperäisissä pakkauksissa, lääkärin antama annostusohje kyljessään tai esim. dosettiin laitettuna päivittäin menevien osalta. Lääkkeistä tulee myös olla lääkärin määräys/todistus, jossa lääkäri kertoo lääkkeitä tarvittavan.
Lääkehoitosuunnitelman teko on hyvä kohta jutella asioista, käydä niitä läpi ja varmistua, että lääkehoito osataan toteuttaa oikealla tavalla. Ja tarvittaessa voidaan miettiä esim. perehdytyksen tarvetta.