Pähkinäallergia

Tarina kuinka totesimme tyttärellä pähkinäallergian.

Tyttäreni ollessa noin 10 kk:n ikäinen, maistoimme muutaman kerran puuroa, jonka seassa oli cashewpähkinää. Maistelut sujuivat sen osalta hyvin, ettei mitään allergiaan viittaavia oireita tullut. Olimme aiemmin käyneet allergiatesteissä maitoallergian vuoksi, ja samassa yhteydessä oli testattu myös maapähkinä, jolle ei allergiaa.
Muutamaa kuukautta näiden kokeilujen jälkeen teimme iltapalaksi puuroa, jonka sekaan makua tuomaan laitettiin tällä kertaa hedelmäsoseen sijaan pari lusikallista tuota mm. cashewpähkinää sisältävää valmispuuroa. Tyttö alkoi hämmentää puuroa käsillä ja samalla pari lusikallista meni suuhun. Alle 10 minuutissa kädet alkoivat kutista ja punoittaa, ja niihin nousi nokkosnäppyjä. Ilmeisesti myös suuta alkoi kutittaa, sillä hän alkoi voimakkaasti kaivaa suuta ja itkeä. Seuraavaksi punoitus levisi kasvoille, ja hän pyysi päästä syliin, ja yökki kuin oksettaisi. Koska anafylaksia oli täysin odottamaton (allergiatestit oli kuitenkin maapähkinästä otettu ja emme olleet osanneet perehtyä siihen että pähkinät on omia lajikkeitaan) ja ennestään vieras tilanne meille, seurasimme tilanteen kehittymistä noin 10 minuuttia yrittäen ymmärtää mistä on kyse. Siinä vaiheessa tyttö alkoi väsähtää ja kasvot näytti turvonneilta, ja soitimme hätänumeroon.
Ambulanssin saapuessa noin 10 minuutissa, eli altistumisesta kulunut siis puolisen tuntia, tyttö oli hieman piristynyt mutta itkuinen. Punoitus ei ollut pahentunut tai ilmaantunut muita oireita, pikemminkin vaikutti, että tilanne on menossa ohi. Ensihoitajat tutkivat lasta jonkun aikaa ja päätyivät siihen, että seurataan kotona (tästä he saivat palautteen sairaalassa, että olisi pitänyt pistää adrenaliini jo kotona). Mutta heidän tehdessä lähtöä tyttö alkoikin oksentaa voimakkaasti. Lähdimme samalta istumalta sairaalaan, jossa pistettiin adrenaliini ja annettiin antihistamiinia. Ensimmäisen piikin jälkeen nousi koko vartalolle nokkosihottuma, eikä itku rauhoittunut. Vasta toinen pistos antoi vasteen ja tilanne saatiin haltuun. Vietimme yön sairaalassa ja kotiuduimme Epipen-reseptin kanssa.
Allergiatesteissä selvisi cashew ja pistaasi allergia, ja puoli vuotta myöhemmin otetuissa kontrollitesteissä myös hasselpähkinän arvot olivat kohonneet.

Tällä hetkellä ruokavaliossa vältetään noita mainittuja pähkinöitä kokonaan anafylaksiariskin takia, mutta kotona saa syödä ”saattaa sisältää pähkinää”-tuotteita.